Eén gouden tip om een boodschap met meer impact te brengen

Eén gouden tip om een boodschap met meer impact te brengen

Beste Ilse en Bart,

 

Ik heb soms het idee dat mijn collega’s mij niet horen als ik iets zeg. Ik ga dan harder mijn best doen om te overtuigen maar ook dan heb ik het gevoel dat ik weinig bereik en da’s heel frustrerend. Hebben jullie een tip om mijn boodschap met meer impact te brengen?

Deze vraag kregen we recent van een coachee, Frank, productiemanager in een middelgroot bedrijf. We delen graag 1 van de tips die we hem gaven.

Ilse Bal, coach: “Heel frustrerend als je merkt dat anderen niet naar je luisteren. Zeker niet als je je goed hebt voorbereid en argumenten op tafel kan leggen. Wil je impact maken met je boodschap, dan is hoe je een boodschap overbrengt minstens even belangrijk dan de inhoud. Dat klinkt misschien vreemd maar is het niet. Een eerste stap om je boodschap krachtiger te brengen is door je lichaamshouding aan te passen.”

Bart Klein is trainingsacteur en coach bij Bal&Klein en startte zijn loopbaan als improvisatie-acteur.  Hij geeft raad vanuit zijn opleiding en ervaring.

“Wat ik vaak merk is dat mensen zich ‘kleiner maken’ als ze spreken in een groep zoals bijvoorbeeld tijdens een vergadering. Ze gaan zich bij wijze van spreken verontschuldigen voor het feit dat ze er zijn of iets zeggen en zo zorgen ze er onbewust voor dat ze niet opgemerkt worden. Dat komt vaker voor dan je denkt en voor de meeste mensen is het hun blinde vlek. Vooral introverte mensen hebben er last van. Het goede nieuws is dat je makkelijk kan leren om je boodschap krachtiger over te brengen. En wees gerust, ook acteurs moeten dit leren en daarom wordt er tijdens hun opleiding veel aandacht aan besteed. Eén van de eerste lessen die je leert, is te letten op je lichaamshouding en een “excellente houding” aan te nemen.  Die houding zorgt ervoor dat je in balans bent, stevig staat en je je krachtig voelt en overkomt. Ook je stem krachtiger wordt.Het effect daarvan is dat je boodschap duidelijker overkomt bij het publiek.”

Wat is nu een excellente houding?

“Daarvoor moet je rekening houden met vijf aandachtspunten,” legt Bart Klein uit.

  1. zet beide voeten lichtjes gespreid (schouderbreedte) op de grond en verdeel je gewicht over beide voeten zodat je stevig staat;
  2. Zorg dat je knieën niet op slot zijn, dus dat je nog een beetje kan veren met je knieën;
  3. Voel je ruggengraat en strek deze uit, duw je borstkas lichtjes vooruit en zet je schouders open;
  4. Kantel je bekken lichtjes door je billen aan te spannen. Span je spieren lichtjes aan;
  5. Haal adem via de buik. Een lage buikademhaling zorgt dat er meer zuurstof naar je brein gaat en daar wordt je zelf rustiger van. Die ademhaling heeft ook impact op je stem die zo krachtiger overkomt.

Hoe zorg je er nu voor dat deze houding aannemen een gewoonte wordt?

Bart Klein: “Ook daarvoor geef ik graag een tip uit mijn theateropleiding. Onze docent daagde ons uit om dagelijks te oefenen. De oefening heet ‘Wachten op de tram’. De opdracht was om telkens we op de tram wachtten dit in een excellente houding te doen en bij uitbreiding ook op andere momenten dat we ergens moesten wachten. Door dit dagelijks te doen, merkte ik al snel dat ik die houding vaker begon aan te nemen en dat ik meer gehoord werd. Ik werd gewaar dat door mijn houding aan te passen, ik mij beter voelde en het de manier waarop mensen naar mij keken beïnvloedde. Daardoor kreeg ik meer zelfvertrouwen en vrij snel ben ik de houding automatisch gaan aannemen.”

No Comments

Post A Comment